Teknik för en lågbudget långfilm

Den tredje begränsningen för vår långfilm är teknik.

Vi kommer endast att använda den tekniska utrustning vi själva har tillgång till, vilket gör att vi inte behöver hyra eller köpa in någon utrustning.

Förutom att begränsa oss till egen utrusning, så gäller det att ha så lite och enkel utrustning på set för att minimera antal personer bakom kameran, och det är något vi måste ta fasta på när vi skriver manus.

Vi har två olika typer av inspelngsplatser, nöjesfält och en villa. På nöjesfälten minimerar vi antal skådespelare till högst två personer med dialog, och det är bara i villan som alla skådespelare har dialog i vissa scener.

På nöjesfälten väljer vi att filma med axelkamera på samma sätt som ett TV-reportage team, vilket stämmer bra med berättelsen. För att förenkla olika inställningar filmar vi dessutom med zoom istället för fasta gluggar. Till B-foto använder vi en iPhone på en gimbal, vilket att gör det enkelt att filma på publika platser utan att störa eller väcka uppmärksamhet i någon nämnvärd omfattning.

Foto: Casimir Artmann

Foto: Casimir Artmann

Inspelning av ljud på nöjesfältet görs med trådlösa myggor på respektive skådespelare, och vi använder inte någon separat ljudinspelare, utan spelar in direkt i kameran. Ljussättning är enklast möjligast, en batteridriven ljuspanel med diffusor, eller en reflexskärm på stativ för att lätta upp belysningen på skådespelarna.

I villan har vi däremot möjlighet att rigga kameran på ett stativ med dolly vilket gör att vi får möjlighet till ett annorlunda bildspråk. Vi kommer dessutom att ha en person som sköter ljudet, och utrustning för separat ljudinspelning av all dialog, samt omgivande ljud.

Eftersom vi är på ett ställe under flera dagar så kan vi ha lite mer ljus och modifierare för att skapa mer filmisk känsla jämfört med TV-reportage stilen på nöjesfälten.

Vi väljer dock att ha samma typ av optik, kompletterad med några fasta brännvidder, för hela filmen, så att vi inte behöver tänka på olika stil beroende fabrikat i efterhand.

Utifrån de kameror vi har tillgång till väljer vi att filma 1080p, 25p och 4:2:2 och med SLOG2 vilket ger oss en stor frihet i efterbearbetning. Det gör det dessutom mindre krävande att redigera. Vill vi, så har vi också möjlighet att filma några scener i slow-motion.

Teknisk utrustning enligt plan blir därför följande:

  • Sony FS5 med 16-70/4, 35/1.8 och 50/1.8 på axelrigg, samt ett stativ med dolly

  • iPhone XS på en gimbal och en extern mikrofon

  • Zoom F8 samt 4 st Sennheiser G3 med myggor, samt en riktmikrofon med bom

  • 3 st Aputure Amaram 672 LED-paneler med stativ

  • Kombinerade reflektorer och flaggor på två större stativ

Detta val antar vi ger den flexibilitet som som behövs för alla scener, utan att kräva för mycket i utrustningsväg, eller stor crew.

Skulle vi välja att vilja filma i 4K istället, så behöver vi antingen en separat inspelare eller andra kameror än de vi har, vilket till viss del blir en budgetfråga, men kräver inte mer personer bakom kameran för att hantera.